Food truck – pomysł na biznes

Food truck – pomysł na biznes
Food truck – pomysł na biznes

Lubisz dobrze zjeść? Potrafisz gotować tak, że inni chwalą twoje potrawy? Szukasz pomysłu na biznes? Warto pomyśleć o food trucku!

Food trucki stały się w ostatnich latach bardzo modne i możemy obecnie zobaczyć je w wielu różnych miastach. Food truck to nic innego, jak samochód dostawczy, który został przerobiony na punkt mobilnej gastronomii. Dzisiaj możemy kupować w nich różne pyszności, między innymi kiełbaski, burgery, frytki, dania wegetariańskie, słodkości takie jak lody, gofry, ciastka, aby wspomnieć tylko o niektórych z nich.

Gdy również myślisz o tym, by założyć działalność polegającą na mobilnej sprzedaży jedzenia, pamiętaj o tym, że konieczne jest spełnienie określonych wymogów. Na co należy zwrócić uwagę?

Food truck – o czym trzeba pamiętać?

Przede wszystkim zacznijmy od tego, że food trucki, podobnie jak inne punkty gastronomiczne, muszą spełnić określone wymagania sanitarne, które dotyczą przechowywania i produkcji żywności. Osoby, które będą przygotowywały posiłki, muszą być też dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Oprócz tego przedsiębiorca musi pamiętać, żeby dbać o właściwy stan techniczny samochodu służącego mu do sprzedaży jedzenia, a także urządzeń, które znajdują się w tym samochodzie, na przykład lodówek, kuchenek.

Bardzo ważne jest też przemyślenie, skąd będzie się brało wodę potrzebną do celów spożywczych i gospodarczych, jak będzie się gromadziło i przechowywało odpadki żywnościowe.

Nie zapominajmy też o tym, że praca tego rodzaju może być dla niektórych trudna. Odbywa się poza domem i nierzadko prowadzący taką działalność podróżuje nawet po całej Polsce, odwiedzając różnego rodzaju wydarzenia, aby tam sprzedawać wyroby.

Food truck – wymagania do spełnienia

Założenie własnej firmy i działalność w formie food trucka nie jest związane z działalnością reglamentowaną. Wobec tego nie musimy starać się o koncesje czy licencje.

Nie możemy jednak zapominać o tym, że mobilny handel gastronomiczny wymaga posiadania właściwego pojazdu i spełnienia norm sanitarnych dotyczących żywności, o czym wspomnieliśmy wcześniej.

W związku z tym firmę zakładamy standardowo. Gdy zamierzamy prowadzić ją samodzielnie albo zatrudnić pracowników, wtedy możemy zarejestrować działalność gospodarczą w CEIDG. Także zarejestrujemy w tym rejestrze spółkę cywilną. Gdy chcemy zarejestrować inne spółki (oprócz spółki partnerskiej), wówczas powinniśmy zrobić to w KRS.

Ile pieniędzy potrzebujemy na rozpoczęcie działalności?

Tutaj wszystko zależy już od tego, jaki wybierzemy dla siebie samochód, a także jakie jedzenie będziemy chcieli sprzedawać. Aktualnie na sprzedaż znajdziemy gotowe food trucki, które nie wymagają żadnych dodatkowych inwestycji, ale możemy też skontaktować się z firmami, które zajmują się przygotowywaniem takich samochodów na zlecenie klienta. Cena za używany samochód przystosowany do sprzedaży gastronomicznej to od 20 000 do 40 000 złotych. Taniej możemy znaleźć przyczepy gastronomiczne.

Oprócz wyposażonego auta będziemy potrzebowali też odpowiednich produktów spożywczych w zależności od tego, co będziemy chcieli sprzedawać. Potrzebna będzie kasa fiskalna, warto zainwestować w reklamę. Nie możemy zapominać o ubezpieczeniu samochodu.

Wobec tego kosztów na start może być dość dużo. Gdy także myślisz o takim biznesie, ale brakuje ci pieniędzy, pomocna będzie pożyczka ratalna. Dzięki niej będziemy mogli pokryć początkowe koszty.